19 september 2022

nieuwe AMC spin-off: Orthokey BV

Gebaseerd op onderzoek uit het Amsterdam UMC, locatie AMC, naar de verbetering van de diagnostiek bij klachten na een gewrichtsvervanging, is een nieuwe spin-off opgericht, OrthoKey B.V.

Het loslaten van een knieprothese is een van de voornaamste reden waardoor patiënten een hersteloperatie krijgen. De huidige diagnostiek om loslating vast te stellen is tijdrovend, kostbaar en geeft niet altijd een precieze conclusie. Door een vergrijzende populatie, een actieve levensstijl en de toename van obesitas is het aantal knieprotheses operaties wereldwijd sterk groeiende en daarmee ook het aantal hersteloperaties. Het is belangrijk voor zowel het welzijn van de patiënt als de beperking van de zorgkosten dat een tijdige en accurate diagnose gesteld wordt.

OrthoKey ontwikkelt een oplossing die op een non-invasieve manier heel accuraat kan bepalen of een prothese loszit. Bovendien is de gepatenteerde hardware & software oplossing van OrthoKey sneller en kostenefficiënter dan huidige alternatieven.

Arthur Kievit MD, Orthopedisch Chirurg bij Amsterdam UMC en een van de uitvinders van de OrthoKey oplossing: “In onze dagelijkse praktijk zien we nog te vaak dat patiënten met pijn na een totale-knieprothese operatie, ofwel te laat ofwel onnodig een hersteloperatie ondergaan. Met de OrthoKey oplossing wordt deze significant meer accuraat en kan deze al in een dag voltooid worden in plaats van weken of maanden. Daarmee worden de kosten verlaagd en, nog belangrijker, het welzijn van de patiënten beduidend verbeterd. OrthoKey heeft als doel om een significante positieve impact te maken voor zowel de patiënt, de arts en zorgkosten door middel van verbeteringen in de precisie en efficiency in de gewrichtsvervangende chirurgie.

AMC ventures participeert in Orthokey B.V. en heeft financiële ondersteuning uit een converteerbare lening van het Innovatiefonds Noord-Holland en wordt mede gefinancierd vanuit een Topconsortium Kennis & Innovatie, Public Private Partnership (TKI-PPP) project en door het TakeOff-2 programma van het NWO.

OVER ORTHOKEY

OrthoKey, opgericht door Ivo Aarninkhof, Ton van den Hoven, Dennis Krap en de uitvinders Drs. Arthur Kievit, Orthopedisch Chirurg, Dr. Mathias Schafroth, Orthopedisch Chirurg en Dr.Ir. Leendert Blankevoort vanuit het Amsterdam UMC.

 OrthoKey ontwikkelt een oplossing die op een non-invasieve manier en met hulp van een gepatenteerde combinatie van hardware en software, heel precies kan bepalen of een gewrichtsprothese loszit en is bovendien sneller en lager in kosten. De software-oplossing komt voort uit het werk van Dr. Iwan Dobbe en Dr Ir Geert Streekstra van de afdeling Biomedical Engineering.